Foto: Hasse Andersson/P4 Sveriges Radio Göteborg

Fårkött som inte alls smakar kofta

20 min

Fåruppfödarna Lennart och Marianne Karlsson i Ucklum kan förstås allt som är värt att veta om fåruppfödning och kan även ge oss smarriga recept.

Dillkött på lamm  (5-6 portioner)

1 ¼ -1½ kg lammkött med ben av rygg, bringa eller bog
vatten
1½ tsk salt per liter vatten
½ tsk krossad vitpeppar
4-5 kryddnejlikor
1 morot
1 gul lök eller 1 bit purjolök
(dillstjälkar)

Sås

1½ msk matfett
3 msk vetemjöl

6 dl buljong från kokningen
½-1 dl grädde
1 dl hackad dill
1-2 msk pressad citron eller 1½-2 tsk ättikssprit

Eventuellt 1 krm socker

Gör så här:

1)   Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten tills köttet är täckt.

2)   Tag upp köttet.

3)   Koka upp vattnet tillsmmans med salt, kryddor, skalad morot, lök eller purjolök och gärna dillstjälkar.

4)   Lägg ner köttet.

5)   Sjud under lock tills köttet känns mört och nätt och jämnt kan lossa från benen. Koktid 1-1 ¼ timme.

6)   Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet 15-20 minuter.

7)   Såsen: Smält fettet och rör ner mjölet.

8)   Späd med buljongen, lite i taget, under omrörning. Koka såsen 3-5 minuter.

9)   Tillsätt grädden.

10) Smaksätt såsen med dill, citron/ättikssprit och lite socker, så att den blir sötsur.

Indisk gryta (8 portioner)              

1 kg benfritt lammkött, tärnat eller strimlat

½ dl olja                                                                                          

1 stor gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk chilipulver

1 msk koriander

1 msk garam masala

2 msk curry                                                                                       

1 msk salt                                                                                         

1 dl mango chutney eller aprikosmarmelad

5 dl mild naturell yoghurt                                                                                     

1)   Värm olja i en gryta.

2)   Fräs lök, vitlök och alla kryddorna tills löken mjuknar.

3)   Lägg i köttet och vänd det i kryddblandningen.

4)   Tillsätt salt, mango chutney och rör ner yoghurt efter hand.

5)   Sjud under lock på svag värme, cirka 30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

6)   Servera med kokt ris eller potatis, ananasbitar, gurka, mandariner, yoghurt och grönsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista