Professor Björn Eliasson, före detta fotbollsproffset Pär Zetterberg och professor John Wahren. Foto: Lina Persson/SR

Nu ska diabetiker slippa följdsjukdomar

1:34 min

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ska nu börja studera om det går att förhindra att diabetiker får följdsjukdomar. Före detta fotbollsproffset Pär Zetterberg är anmäld som en av försökskaninerna.

Professor Björn Eliasson, som arbetar på diabetesmottagningen, slår med reflexhammaren under Pär Zetterbergs knä.

- Jag får gratulera. Pär har en jättefin sådan hälsenereflex, säger han.

Pär Zetterberg skrattar.

- Det känns ju bra att jag har det.

Studier visar att en modifierad C-peptid, som hos friska personer bildas i kroppen, kan hindra följdsjukdomar, som nervskador, hos diabetiker. Pär Zetterberg har anmält sig till den kliniska studie på Sahlgrenska universitetssjukhuset som ska utreda hur väl det fungerar på diabetiker.

- Vinsterna om man kan förhindra en komplikationsutveckling är ju enorma. Det är ju komplikationerna som står för den största kostnaden för samhället och för det största lidandet för de patienter som får komplikationsproblem, säger Björn Eliasson.

Pär Zetterberg har haft typ 1-diabetes, det som ofta kallas barndiabetes, i 24 år – men ännu har han inte fått några följdsjukdomar.

- Nej, än så länge har det gått bra. Jag har lärt mig att leva med det men man vet inte vad framtiden kommer att utvisa, det gäller att vara förberedd, säger Pär Zetterberg. Får man då möjlighet att vara med och hjälpa andra patienter också så är det självklart att man gör det.

Lina Persson

lina.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista