1 av 2
Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
2 av 2
Jens Ahlstrand, länskriminalen Foto: Jennie Danielsson

Uppmanar unga till försiktighet på nätet

7:12 min

I går åtalades en 45-årig man från Göteborgsområdet för flera sexuella brott mot barn, varav många begåtts på internet. Jens Ahlstrand, sektionschef på IT-forensiska sektionen på länskriminalen, säger att nätövergrepp brukar börja oskyldigt med fokus på barnens intresse.

IT-forensiska sektionen på länskriminalen arbetar med tekniskt stöd i förundersökningar av misstänkta brott, till exempel med att ta fram bevis som finns digitalt.

Och det finns vanliga sätt som en gärningsman brukar gå till väga på för att få kontakt.

– De bygger ett förtroende men börjar långsamt glida över till något sexuellt, "jag tycker du är så söt, skulle du inte kunna skicka en bild". Det är hela tiden en väldigt positiv anda tills barnet inte vill längre, säger Jens Ahlstrand.

Därefter brukar det komma en vändning när förövaren i stället försöker skuldbelägga barnet och sedan kommer hotet om att använda sig av materialet som gärningsmannen har.

– Det finns så mycket skuld i sådana här sammanghang och om risken finns att materialet ska visas för mamma eller pappa, så kan en ung person gå med på att ge med sig lite till.

Jens Ahlstrands råd är att förebygga att något händer.

– Vi måste prata om det, vi som föräldrar måste ta samtalet med våra barn väldigt tidigt. Tidigare än vad som känns bekvämt, innan vi står inför faktum. Viktigt är också att vi föräldrar hjälps åt och pratar med varandras barn. Det kanske finns andra vuxna i ett barns närhet som de hellre pratar med, säger han.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista