Numer är Björn Runge även författare. Foto: P4 Göteborg

Björn Runge beskriver ett våldsamt familjedrama

13 min

Björn Runge har haft stora framgångar inom film- och teatervärlden. Nu har han lämnat det rörliga för att skriva. I dag besöker han Radiohuset med sin nya bok "Det allra enklaste".

Filmaren, regissören, dramatikern och numera även författaren Björn Runge har precis kommit ut med boken "Det allra enklaste", ett våldsamt familjedrama och på samma gång en tät psykologisk thriller.

Björn Runge vann två guldbaggar för filmen "Om jag vänder mig om" 2004. Samma film fick pris för bästa europeiska film på Berlins filmfestival.

– Utmärkelser och sånt kan man vara tacksam för när det väl inträffar, men för mig handlar det också om ren och skär överlevnad, helt enkelt. Jag tycker om att jobba. Jag är glad om den här boken överlever recensionsdatum, jag är glad om den hittar sina läsare, det räcker långt för mig, alltså, säger Björn Runge.

Stämmer det att du har lämnat filmvärlden bakom dig?

– Ja, det törs jag påstå. Jag var tvungen efter ett ganska märkligt haveri med ett filmprojekt som hette "Mission 1325", som skulle ta upp den svenska militära erfarenheten i Afghanistan. Vi hade nått väldigt långt, men sedan tyckte jag att Svenska Filminstitutet var väldigt sega med att ge beslut. Och när vi väl fick beslut var det ett antiklimax. Jag tyckte det var lite skam att de inte kunde ställa upp mer med grundfinansiering, säger Björn Runge.

Radiohuset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista