1 av 2
Gunnar Gren i rosa bikini. Foto: Peter Stenberg/P4 SR Göteborg
2 av 2
Ingo-statyn utanför Ullevi har fått någonting rosa på sig. Foto: Peter Stenberg/SR P4 Göteborg

Manliga statyer kläddes i rosa

2:09 min

Gunnar Gren i rosa bikini och Ingemar Johansson med rosa scarf. Ett tiotal manliga statyer runt om i Göteborg har idag klätts upp i rosa kläder. Bakom aktionen ligger föreningen Unga feminister.

– Vi vill visa att vår organisation finns och att vi växer explosionsartat, säger Lovisa Teden i föreningen Unga Feminister.

På vilket sätt gör ni det när ni klär ut manliga statyer med rosa kläder?

– Jag tycker att det är utsmyckande på ett väldigt roligt och lekfullt sätt och det visar på ett bra sätt hur manlighet och kvinnlighet porträtteras i det offentliga rummet, säger Lovisa Teden.

Hur menar du då?

– En väldigt stor del av det offentliga utrymmet är väldigt maskulint. Många statyer representerar det manliga. De få kvinnor som får synas är väldigt lättklädda, säger Lovisa Teden.

Vad har ni mer gjort?

– Vi har varit vid Poseidon, på Järntorget, längs Avenyn och på Gustav Adolfs torg, säger Lovisa Teden.

Aktionen har genomförts runt om i hela landet; Sundsvall, Stockholm, Uppsala, Malmö, Kalmar och Borås är bara några exempel. Och enligt Lovisa Teden har tilltaget bara mötts av positiva reaktioner.

– Vi har fått jättemycket uppmärksamhet. Det är väldigt peppigt just nu, säger Lovisa Teden.

Göteborg Direkt
gbgdirekt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista