Lärarfacken kräver svar om arbetsmiljön

1:21 min

Göteborgs lärare har en ohållbar arbetssituation. Det säger Lärarförbundet, och Lärarnas riksförund som båda kräver konkreta åtgärder från Göteborgs stad.

Agneta Yhlen som är lärare på Hagaskolan i centrala Göteborg, håller med om att pressen blivit allt större.

– Ja det gör jag. Det har blivit tyngre genom åren och arbetsbördan har ökat.

– hur mår man som lärare då?

– Man känner sig otillräcklig. Ta en mattelektion med 28 elever till exempel. 28 elever som ska räkna, och 28 elever som ska ha hjälp. De får helt enkelt inte den hjälp, och det stöd som de har rätt till.

De två stora lärarfacken bad i våras kommunen om en dialog om lärarnas arbetsmiljö. Eftersom de menar att de inte fått ett tillfredställande svar, så kräver de nu förslag på konkreta åtgärder, med stöd av arbetsmiljölagen.

Lärarförbundets ordförande i Göteborg, Elisabet Mossberg, skickar en uppmaning till ansvarigt kommunalråd.

– Anna Johansson ta nu detta på allvar, för lärare gör stordåd varje dag för elevernas skull, men deras arbetsmiljö är hård nu.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Anna Johansson svarar så här på fackens kritik.

– Jag skulle vilja säga att vi tar den här frågan på stort allvar. Vi har lagt stora resurser på skolan. Att det kommer hända saker det vågar jag lova. Men i vilken takt, och i vilken omfattning, det vågar jag inte svara på just nu. Eftersom det skiljer sig mycket i lärartäthet och uppdrag från skola till skola, i Göteborg.

Adam Samara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista