Slottskogens observatorium. Foto: Per Johansson/WIKIMEDIA COMMONS.

Hon blir ny föreståndare för Slottsskogsobservatoriet

1:12 min

Slottskogsobservatoriet i Göteborg får en ny föreståndare vid årsskiftet. Gunnar Sporrong, som varit föreståndare under en längre tid, ersätts av Katja Lindblom.

– Det är en stor ära och ett ännu större anvar. Det rådde aldrig någon tvekan, det här vill jag verkligen, säger Katja Lindblom som för närvarande arbetar som visningsledare på Slottsskogsobservatoriet.

Sommartid, när Slottsskogobservatoriet drar ner på aktiviteterna har Katja Lindblom sin verksamhet på det ryska Moskvaplanetariet. Hon arbetar också som som astronomijournalist.

Slottsskogsobservatoriet har sedan 1929 visat stjärnhimlen med teleskop för göteborgarna. Det är Sveriges enda folkobservatorium och man bedriver sin verksamhet huvudsakligen höst, vinter och vår.

På dagarna har observatoriet visningar för skolklasser och kvällstid för en intresserad och nyfiken allmänhet. Man har även verksamheter molniga dagar och kvällar.

Vad ska Katja Lindblom förändra på Slottsskogsobservatoriet?

– Vi ska följa samtiden lite mer. Ett exempel på detta är att vi ska köra olika teman i månaden. Som nya astronomiska upptäckter. Vi ska kunna möta en frågande och intresserad allmänhet, säger Katja Lindblom.

Katja Lindblom vill att observatoriet förstärker sitt samarbete med Universeum och liknande publika anläggningar ute i landet. Slottsskogsobservatoriet bedriver redan en hel del verksamheter tillsammans med Råöobservatoriet i Onsala och Chalmers, men hon ser gärna att det blir mer.

Katja Lindblom börjar sitt jobb som ny föreståndare på Slottsskogsobservatoriet den 1 januari.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista