Bangatan 10 i Majorna. Arkivfoto: Åsa Welander/Sveriges Radio

Bangatan 10 kan tvångsförvaltas

1:20 min

Den missköta fastigheten Bangatan 10 i Majorna kan snart bli tvångsförvaltad av Göteborgs stad eller av staten.

På tisdagen var återigen Bangatan 10 uppe på byggnadsnämndens möte och politikerna letar nu vägar för att få en ny ägare eller förvaltare av Bangatan 10.

Kjell Björkqvist folkpartist i byggnadsnämnden är hjärtligt trött på fastighetsägarens misskötseln av fastigheten.

– Han är ju ointresserad av att bevara och sköta fastigheten. Därför vill vi nu ta reda på om något av Göteborgs stads bolag kan överta huset, säger han.

Det är inte bara en ny ägare som politikerna vill se. Stenhuset från 1800-talet anses ha ett så stort kulturhistoriskt värde att det ska bevaras och rustas upp.

Tina Wallenius miljöpartiet tror att tiden snart runnit ut för fastighetsägaren.

– Det finns ju möjligheter att tvångsinlösa fastigheten. Detta borde fastighetsägaren vara medveten om. Att helt enkelt staten får ta över Bangatan 10.

Byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande Mats Arnsmar säger att hela Bangatans östra sida inklusive Bangatan 10 kommer att ingå i en bevarande och upprustningsprogram som stadsbyggnadskontoret just nu håller på att ta fram.

– Det här är ju bevarandefrågor som är aktuella. Allt ifrån 60 talshusen, till de äldsta fastigheterna från 1800 talet.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista