Omdiskuterad tavla på plats igen

Den senaste omdiskuterade målningen av konstnären Louzla Darabi har nu hängts upp igen på Världskulturmuséet. Beslutet att plocka ner tavlan, som ingår i utställningen om hiv och aids, togs strax efter upphängningen för att man upptäckt en dold text. Konstnären har nu förklarat att det är en övermålad nonsenstext.

Tavlan var en ersättning för en målning som väckt protester hos muslimer. Peter Herrmann är konstnären Louzla Darabis representant och han säger att de bägge är förvånade över debatten - särskilt över att den förs i Sverige. Den första målningen som visade en samlags scen tillsammans med en korantext upprörde många muslimer och muséet valde att plocka ner den. Nu diskuterar man också ersättningstavlan. Att Louzla Darabis målningar för andra gången väcker debatt överraskar säger Peter Herrmann som inte ens i Algereiet mött den reaktionen på Darabis verk. Ersättningstavlan visar också kvinnans sexualitet men innehåller ingen text - den var särskilt utvald av den anledningen säger Peter Herrmann. Att det syns bokstäver beror på att det är en övermålad text som inte ingår i målningen och som Louzla Darabi glömt bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".