Lucas drabbades av tyfonen Hayian på Filippinerna

7:14 min

Tyfonen Haiyan svepte bland annat in över den norra delen av ön Cebu på Filippinerna. I en liten beachbungalow satt 22-åriga Lucas Rahmn från Göteborg när vinden bara ökade och ökade.

– Det var ju helt sinnessjukt. Det var palmer som flög och knäcktes på mitten. Betongtak flög i väg. Vi satt i vår lilla resort-stuga och hade barrikaderat dörren med sängen. Och vi hörde hur plåttaket flög av vårt lilla hus, och betongtaket flög i väg. Det slutade med att vi satt i duschkabinen och hoppades på att det skulle gå över. Det var en jobbig situation, säger Lucas Rahmn.

Tyfonen Haiyan är ett av världshistoriens kraftigaste oväder. Minst 10 000 människor befaras ha dött, men siffran kan stiga då man ännu inte nått alla drabbade områden i centrala Filippinerna.

Lucas Rahmn och hans flickvän, som är på en semesterresa i Filippinerna, hade tur för där de var i byn Hagnaya, är en av de platser där tyfonens vindar var som starkast.

Men drygt tio mil öster om Hagnaya, i provinsen Leyte där tyfonen först mötte land sägs upp emot 80 procent av hus och vägar vara helt förstörda. Det uppger en polischef i området för nyhetsbyrån Reuters.

Jenny Chu, som är student i Leyte, uppger för Reuters att hon sett att människor går planlöst omkring som zombies och desperat letar efter mat och vatten.

– Det är som en overklig film, säger hon.

Minst 4, 5 miljoner människor är mer eller mindre drabbade av tyfonen, uppger landets katastrofmyndighet, som också ber om hjälp med mat, vatten, mediciner och tält till överlevande.

Lucas Rahmn och hans flickvän satt först två timmar på golvet i sin lilla bungalow, där de bara hoppades på att sängen framför dörren skulle hålla vinden borta.

Men när betongtaket flög av och väggarna började bågna, då kröp de in i duschkabinen och blev sittande där i en och en halv timme. Sen blev det tyst och då vågade de sig ut.

– Det var ju rena krigszonen när vi kom ut. Allt var ju förstört. På huvudbyggnaden på resorten var taket borta, och det låg palmer överallt. Det var helt förstört allting.

Skakade stod de där och visste först inte riktigt vart de skulle ta vägen, men började sedan då mot en större stad i området, där de till slut kunde få hjälp att ta sig vidare.

Nu känner de sig säkra i provinstaden Cebu och de vill bara tacka alla filippinare som hjälpte dem.

– Alla var otroligt positiva, glada, hjälpsamma. Alla började direkt röja upp och fixa vägarna. Fantastiskt folk, säger Lucas Rahmn.

Men för de flesta drabbade filippinare har stormen för alltid förändrat livet.

En kvinna, gravid i åttonde månaden, berättar för nyhetsbyrån Reuters hur hon mist elva familjemedlemmar i ovädret. Två av dem var hennes döttrar.

Kritik mot myndigheterna börjar komma, att hjälpen ännu inte nått alla och att man inte förberedde sig tillräckligt.  Men en av landets högsta militärer säger till Reuters.

”Vi har gjort allt vi kan. Men man kan fråga sig om man kan förbereda sig på vad en av världens starkaste tyfoner kan ställa till med.”

Margita Boström, Ekot
margita.bostrom@sverigesradio.se