Eldin Ljutovac. Foto: Adam Samara/P4 Sveriges Radio Göteborg

Svårt få folk att ställa upp i ideella föreningar

1:43 min

Eldin Ljutovac lägger ned 20 timmar i veckan på att träna KFUM:s volleyboll-lag för damer. Han gör det helt oavlönat och berättar att medlemmarnas engagemang betyder allt för föreningen.


Är du eller någon du känner en riktig eldsjäl? Kontakta vår publikredaktör Mejla p4goteborg@sverigesradio.se !

När KFUM:s damer spelade sin tredje match i volleybollens elitserie träffade vi en av tränarna Eldin Ljutovac.

– Många föräldrar kommer och lämnar sina barn på träningen. Sen åker de och tränar själva, jobbar eller något annat. Och två-tre timmar senare kommer de och hämtar barnen. Det blir lite som en dagisverksamhet.

Föreningar i Göteborg har inte lätt att få folk att ta ideella uppdrag. När P4 Göteborg frågade över 300 föreningar svarade nästan tre av fyra att det är svårt eller ganska svårt.

Matchen mellan KFUM Göteborg och Falköping ska precis sätta igång, och Eldin Ljutovac springer iväg för att sköta jobbet som matchpresentatör för kvällen. Volleybollföreningen KFUM har framförallt svårt med att hitta föräldrar som kan träna deras juniorlag.

I pausen berättar Eldin Ljutovac vad det innebär för klubben.
– Rent praktiskt kan vi inte ta emot lika många ungdomar som vi skulle vilja. Det är väldigt många som vill prova på sporten, men vi har helt enkelt inte resurserna och ledarna för att ta emot dem.

När drygt 300 ideella föreningar i Göteborg fick frågan av P4 Göteborg sa en klar majoritet att det är svårt att få folk att ta ideella uppdrag. Och nästan hälften tycker att det blivit svårare än tidigare.

Eldin Ljutovac jobbar till vardags heltid på ett bemanningsföretag, och lägger 20 timmar i veckan på föreningen. Efter matchen beskriver han vad medlemmarnas engagemang betyder för deras förening.

– Det är ingen som är betald, ingen tränare, ingen spelare får en krona. Utan alla bidrar på sitt sätt för att få den här klubben att gå runt. Hade det inte varit för alla dessa eldsjälar i klubben, så hade den inte funnits. Så är det tyvärr.

Adam Samara
adam.samara@sr.se

Hör av dig till Peo Wenander!

Peo Wenander. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

Peo Wenander, publikredaktör P4 Göteborg
Telefon: 031- 83 75 23
Sms: 0721-55 74 37
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista