Svårt för bågskyttar hitta sponsorer

1:42 min

Det blir svårare att hitta företag som vill sponsra de ideella föreningarna i Göteborg. När P4 Göteborg ställde frågan till drygt 300 föreningar i Göteborg, svarade drygt hälften att det är svårare idag än tidigare. Micky Skottlund på Göta Lejons bågskytteklubb, är nu orolig för föreningens överlevnad.

– Vi klarar oss tack vare medlemsavgifter. Men nu har vi ett max ett år kvar att leva på våra egna besparingar. Sen blir vi utkörda. Vi klarar inte att betala hyran.

Bredvid ICA:s varuintag vid Hjällbo finns en plåtdörr. Den leder ner till en källarlokal, där Göta Lejon Bågskytteklubb huserar. Här skjuter man pilbåge, luftgevär och så Micky Skottlunds specialitet, armborst.

Micky slänger fram en bunt medaljer och berättar om sina internationella framgångar. Men framgångarna spelar liten roll när ingen bryr sig, förklarar han. Likt många andra föreningar i Göteborg, har Göta Lejons bågskytteklubb svårt att få ekonomin att gå ihop.

Många föreningar lever huvudsakligen på medlemsavgifter och kommunala bidrag. Företagssponsring är inte aktuellt för de flesta. Och av de tillfrågade föreningarna, säger en dryg tredjedel, att det blir allt svårare att locka till sig företagen.

Och på Göta Lejons bågskytteklubb har man gett upp den idén, säger Micky Skottlund.
– För många år sedan satte vi annonser, och vi har sökt själva, skickat till olika företag. Man får ju inte ens svar.

Micky Skottlund laddar armborstet. Siktar. Mitt i prick.

För honom har sporten blivit drivkraften. Men han kan inte låta bli att vara bitter över bristen på uppmärksamhet från resten av samhället.
– I Sverige är det två stycken sporter som existerar. Fotboll och ishockey, inget annat. Bågskytte, armbågskytte eller boule. Det är inga sporter i Sverige. 

Adam Samara
adam.samara@sr.se

Hör av dig till Peo Wenander!

Peo Wenander. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

Peo Wenander, publikredaktör P4 Göteborg
Telefon: 031- 83 75 23
Sms: 0721-55 74 37
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.