Sofia från Göteborg i orkanen på Filippinerna

2:15 min

Sofia och hennes pojkvän Lucas Rahmn befann sig på norra delen av ön Cebu när orkanen svepte in. Nu befinner de sig på den södra delen av ön, där Filippinernas näst största stad ligger.

– Här är det som vilken semesterdag som helst, här ser man inga spår av tyfonen, berättar Sofia Nygård.

Omvärlden börjar formera sig och skicka hjälp efter den enorma katastrof som drabbat Filippinerna när en tyfon i helgen drog in över landet. Tiotusentals har rapporterats döda och långt fler är drabbade av en av de största naturkatastroferna någonsin.

Utrikesdepartementet har inte fått några uppgifter om skadade eller omkomna svenskar i Filippinerna till följd av tyfonen. En grov uppskattning är att cirka 1000 svenskar befinner sig i de drabbade områdena, en av dem är Sofia Nygård som bor i Göteborg.

Sofia och hennes pojkvän Lucas Rahmn befann sig på norra delen av ön Cebu när orkanen svepte in - nu befinner de sig på den södra delen av ön, där Filippinernas näst största stad ligger.

Och där, på södra Cebu, ser man inga spår av förstörelse, berättar Sofia Nygård.

– Det är väldigt skönt och avslappnande att vara här och komma ifrån allting. Vi har valt att inte följa nyhetsrapporteringen för att komma ifrån allting. Jag är tacksam över att jag och min pojkvän mår bra, säger Sofia Nygård.

Är ni rädda för fler tyfoner?

– Nej, det verkar ganska lugnt, säger Sofia Nygård.

Göteborg Direkt
gbgdirekt@sverigesradio.se