Foto: Johanna Storm/P4 Sveriges Radio Göteborg

Skärgårdsstrejken är över

Både Seko och Almega svarade på måndagen ja till medlarnas senaste bud. Strejken och lockouten i älvtrafiken är över. Från klockan 18 på måndagskvällen kunde båtarna återigen trafikera Göta Älv.

Fackförbundet Seko meddelar på måndagseftermiddagen att parterna kommit överens.

Arbetsgivarsidan har varit kritisk mot hur kollektivavtalet i skärgårdstrafiken är utformat. Det nya budet innehåller inga förändringar, däremot ska en arbetsgrupp tillsättas för att se över formerna.

"I och med att vi fick en arbetsgrupp med ett mycket tydligare uppdrag och slipper betala retroaktiva lönehöjningar hamnar kostnaden för avtalet på en förvisso hög men ändå acceptabel nivå", säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega Tjänsteföretagen, i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet löper över 36 månader och är värt 6,8 procent.
"Avtalet är i linje med vad övriga grupper fått på arbetsmarknaden och vi har behållit de värdena vi haft i det tidigare avtalet", säger Seko:s avtalssekreterare, Valle Karlsson, i ett pressmeddelande.

P4 Göteborg/TT
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista