Foto: Sten Lillieström/Sveriges Radio

Politikerna gav få konkreta förslag mot våldet

"Våldet kommer att öka i samma takt som inkomstklyftorna"
1:43 min

Hur stoppar vi våldet på våra gator? Den frågan diskuterade göteborgare och riksdagspolitiker igår kväll på Linnébiblioteket.

– Många faktorer spelar in och spelar roll. Den här diskussionen behöver tas brett i samhället för det här är samhälleliga utmaningar.

Precis som Mohamud Salad säger, är det svårt att peka ut enskilda orsaker som kan förklara det våld och den gängkriminalitet som fått fäste i Göteborg.

Problemet är komplext, och politikerna heller inte särskilt många förslag på konkreta åtgärder i går. Alla var visserligen rörande äverens om skärpta straff för vapeninnehav, men när politikerna fick frågor om hur man vill tackla de strukturella problemen som finns i stans invandratäta förorter, massarbetslöshet, fattigdom och undermåliga skolresultat, då blev man oftast svaret skyldig. Eller så vältrade man över skulden på sina partipolitiska antagonister.

Av de 18 representanter från allmänheten som tagit sig till Linnébiblioteket i går, ansåg många att ökande ekonomiska klyftor är en viktig förklaring till utanförskap och i förlängningen till kriminalitet. Nancy Petrén har bott i Backa i nästan 30 år, och fast hon påpekar att hon känner sig väldigt trygg i området, tycker hon sig se allt fler oroande likheter med sitt hemland, USA.

– Våldet kommer att öka i samma takt som inkomstklyftorna. Det är en utveckling som skrämmer mig.

Jens Andersson
jens.anderssom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".