Akutintaget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Annika H Eriksson

Chefläkaren om Sahlgrenskas IT-problem

"Patienter har inte utsatts för risker"
2:21 min

Två omfattande strömavbrott har gjort att sjukhusen i Göteborg drabbats av stora problem med IT-system och telefoni under tisdagen. 

– Det kan till exempel vara så att man kommer till sjukhuset för ett inplanerat besök och får veta att undersökningen måste skjutas upp. Det är troligt för vissa, tyvärr, säger Mats Tullberg som är chefläkare på Sahlgrenska.

Störningarna beror på två större strömavbrott som natten till tisdagen slog ut reservkraften för telefoni och IT. Enligt Mats Tullberg finns det inga rapporter om att patienter utsatts för risker.

– Vi har reservrutiner som vi satte in så fort avbrottet inträffade. Jag vill understryka att vi kan ta hand om våra patienter på ett säkert sätt, säger Mats Tullberg.

Störningarna drabbade främst telefoniväxel och IT-systemen men även de medicinska IT-systemen drabbades. 

– Vi hade stora störningar som medförde att vi inte kunde komma åt journalsystemet och till exempel titta på röntgenbilder i datorn. Vi har heller inte kunnat få de lab-svar som behövs, säger Mats Tullberg.

P4 Göteborg
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".