Greenpeace protesterar utanför ryska generalkonsulatet

1:26 min

Free the climate defenders - Frige klimatets försvarare. Så stod det på plakaten som en grupp Greenpeacevolontärer höll upp under en stillsam manifestation utanför det ryska generalkonsulatet i Göteborg på tisdagen.

Bara sju personer deltog i protesten, men Emma Nykvist, en av Greenpeacevolonätrerna, lät sig inte nedslås av det.

-Jag tror att den här manifestationen betyder mycket. Vi gör liknande aktiviteter runt om i världen och det sänder ett budskap till Moskva om att vi inte har glömt bort de 30 människor som sitter fängslade. 

Bakgrunden till dagens demonstration är fängslandet av 30 greenpeaceaktivister i Ryssland i mitten av september. Aktivisterna greps efter att ha försökt fästa en banderoll på en oljeplattform, i protest mot Shells och den statliga ryska oljejätten Gazproms planer på att borra efter olja i Arktis.

Samtliga 30 är misstänkta för huliganism - ett brott som kan ge upp till sju års fängelse i Ryssland. Under de snart två månader som Greenpeaceaktivisterna har varit frihetsberövade i snart två månader nu, och under den tiden har omvärldens protester mot Rysslands agerande i saken vuxit sig allt starkare

Den ryske generalkonsuln, Andrey Chupin, säger till Västekot att han visserligen inte är överlycklig över dagens manifestation utanför konsulatet i Göteborg, men så länge demonstrationerna är fredliga stödjer han Greenpeacevolontärernas rätt att uttrycka sina åsikter.

Även under onsdagen, mellan klockan 11 och 12, kommer Greenpeace att demonstrera utanför ryska generalkonsulatet.