Rignäs får fallskärmsavtal på drygt tre miljoner

1:21 min

Efter anklagelser om fiffel med kvitton följt av en polisanmälan för bedrägeri väljer det kommunala Bostadsbolaget i Göteborg att göra sig av med sin vd Bertil Rignäs.

Han tvingas bort från företaget efter SVT:s Uppgrag gransknings avslöjande, som resulterade i att han polisanmälts för bedrägeri.

Efter ett styrelsemöte som varade under hela tisdagseftermiddagen beslutade styrelsen i kommunala Bostadsbolaget i Göteborg att vd:n Bertil Ringnäs får gå.

– Han avgår inte. Han blev avskedad utav styrelsen. Styrelsen fattade ett sådant beslut. Spelreglerna är sådana att om en vd inte har hela styrelsens förtroende så kan han inte sitta kvar, då måste han gå. Det var en lång och jobbig diskussion, men den slutade så, säger Stefan Kristiansson (MP), styrelseordförande i Bostadsbolaget.

Uppdrag granskning kunde visa hur ett av Bertil Rignäs kvitton från en modebutik redovisades som lunch i samband med fastighetsmässan Mipim i Cannes.

Enligt Stefan Kristiansson var det som avslöjades i programmet inte okänt för styrelsen. Men det var först när programmet gick som hela bilden framträdde, säger han. Styrelsen har vid ett tidigare möte efter avslöjandet  diskuterat vd:s framtid. Egentligen har inget nytt framkommit efter det första mötet, säger Stefan Kristiansson. 

– Men det är ju så med förtroende, att antingen har man det eller så har man det inte. Situationen blev ohållbar.  

Bertil Rignäs medverkade inte själv i programmet, men har till SVT:s Västnytt sagt att felredovisningen av kvittot var ett misstag.

Enligt anställningsavtalet har Bertil Rignäsrätt till två årslöner vid en uppsägning. I pengar betyder det drygt tre miljoner kronor. Han ersätts tillfälligt av chefen för förvaltningsstöd Robert Bengtsson.

Bostadsbolaget har gjort om reglerna för attestering - man går igenom kvittorna oftare och de ska då bli bättre kontrollerade, säger Stefan Kristiansson till P4 Göteborg.

Rignäs är även ordförande i fotbollsklubben IFK Göteborg, ett uppdrag han efter kvittoskriverierna tagit paus från.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson_lindfelt@sverigesradio.se