Bussbolagens arbetsmiljö granskas

Arbetsmiljöverket ska granska bussbolagen för att upptäcka eventuella fel och brister i arbetsmiljön.

Under hela 2005 ska ett hundratal bussbolag i hela Västra Götaland och Halland granskas.

Det som ska kontrolleras är bland annat arbetstider, runtier och larm.

Busschaufförerna upplever att de får allt tuffare körtider och ibland kan det gå flera timmar utan att de har så mycket som en chans att ens gå på toaletten.

I ett tuffare klimat finns det med stor sannolikhet chaufförer som kränkta eller mobbade och en del upplever att det kan uppstå hotfulla situationer när de kör på nätterna och många av passagerarna är berusade.

Det är exempel på saker som hänt och som Arbetsmiljöverket skulle kunna hjälpa till med att förebygga genom att i sin granskning till exempel se så att arbetstiderna är tillåtna, att runtier finns och följs och att bussarna är utrustade med larm.

Bussarna kommer också att kontrolleras. Främst handlar det då om hur det ser ut på förarplatsen.

Det är alla typer av bussbolag som ska granskas och i Västsverige finns det hundratals. Verket kommer inte på långa vägar att hinna med alla. Men ett hundratal bolag hoppas Gabriel Sanz att han och hans sex kollegor ska hinna med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".