Stort brist på plåtslagare

2:44 min

Det råder brist på plåtslagare i Sverige. I ett försök att locka fler ungdomar till yrket gör branschen nu en skolturné och i veckan gjorde de ett stopp på Sannaskolan i Kungsladugård i Göteborg.

Koncentrerade niondeklassare står runt en arbetsbänk i Sannaskolans träslöjdssal. De gör visselpipor av metall. En av dem är Sefa Sak och han är positivt överraskad av plåtslagaryrket.

– Det verkar roligt, man får ju bra betalt, säger han.

Men han kan inte tänka sig att arbeta som plåtslagare.

– Det är inte direkt min grej.

Pär Lindelöf, som är ombudsman på fackförbundet Byggnads, är orolig. Han ser bristen på plåtslagare som ett hot mot branschens framtid. Idag saknas omkring 50 kvalificerade byggnadsplåtslagare bara i Västra Götaland. Totalt 1500 i Sverige

– Det finns en rad faktorer till varför det ser ut såhär. Man har historiskt sett haft någon slags relationsrekrytering, var ens pappa plåtslagare så blev man själv det, men idag väljer inte unga yrke på det viset. Sedan har plåtslageribranschen inte varit bra på att berätta vad plåtslageriyrket är och det är det vi försöker göra idag, säger han.

Visselpiporna börjar bli klara men det är långtifrån alla som faktiskt visslar.

– Det gick inte så bra. Jag tror att jag blåser fel, säger Sefa Sak.

Jonathan Planhammar tycker att plåtslageriyrket verkar bra.

– För att tjäna bra med pengar i ung ålder och dessutom kunna börja jobba direkt efter gymnasiet om man inte vill plugga vidare är det ett bra alternativ, säger han.

Lina Persson
lina.persson@sverigesradio.se