Bostadsmarknad: Nu ökar gapet mellan begärt pris och slutpris

Gapet mellan accepterat pris och slutpris för en bostadsrätt har ökat under året. I Stockholm var skillnaden i oktober drygt 7 procent och i Göteborg nästan 10 procent. I Malmö ligger slutpriset fortfarande under utpriset.

Det visar beräkningar från Mäklarsamfundet. När accepterat pris infördes i Stockholm 2011 minskade gapet mellan begärt pris och slutpris markant, från 20 procent till 4 procent. Under 2013 har skillnaden ökat igen.

Det betyder dock inte att lockpriserna kommit tillbaka och att acceptpriserna spelat ut sin roll menar Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

– Nej, det är ganska naturligt att skillnaden blir större när priserna stiger som de gjort i år. Först kommer prishöjningarna sedan kommer mäklarnas anpassning till de nya förhållandena, säger hon.

– Både mäklare och konsumenterna värdesätter accepterat pris.

Branschen kommer inom kort att samlas för att resonera om hur man ska arbeta vidare med acceptpriserna.

Men med den stora prisuppgång på bostadsrätter följer förstås stora förhoppningar hos säljarna om bättre pris för bostaden.

– Det blir oftare budgivning, bostäderna säljer snabbare och oftare före visning och det är en väldig jakt på de små bostäderna, konstaterar Eiken.

TT

Fakta: Acceptpris

Accepterat pris infördes för att bryta en utveckling med ökade skillnader mellan begärt pris och slutpris. Fastighetsmäklare i både Stockholm och Göteborg tillämpar accepterat pris i bostadsannonserna. Priset utgår från mäklarens värdering och ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera. Branschen införde accepterat pris för att möta kritiken mot lockpriser som förekom under våren 2011.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.