Jan arbetar med att stödja idrottsföreningar

1:36 min

Investmentbolaget Dunross bedriver sedan länge idrottssponsring. Ett 80-tal västsvenska idrottsföreningar vänder sig till bolagets stiftelse.

– Vi ser det här som en väldigt bra grej att göra för föreningslivet. Vi vill ge föreningar ett mervärde och möjlighet att hjälpa barn och ungdomar, säger Jan Juhlin som är stödansvarig på stiftelsen Dunross och company som har sitt huvudsäte i Göteborg.

Varje år delar Dunross ut ungefär fyra miljoner kronor till föreningar från Åsa i söder till Grohed i norr. Dunross stöder föreningar inom innebandy, fotboll, basket och handboll.

Det har blivit allt svårare för små ideella idrottsföringar att hitta företag som vill ställa upp och sponsra verksamheten. Det är en av de saker P4 Göteborg berättat den här veckan när vi haft fokus på föreningslivet ur en mängd olika aspekter.

Du har kunnat höra eldsjälar från IK Zenith, Göteborgs Fäktklubb, KFUM:s volleyboll, Gymnastikföreningen Kennedy, Göta lejons bågskytteklubb och 3 v handikappidrott - för att bara nämna några.

Vad gäller ekonomin svarade en tredjedel av drygt 300 tillfrågade föreningar att det blivit allt svårare att locka till sig företag som vill bidra med pengar till verksamheten.

Dunross och company kräver att föreningen arbetar inkluderande. Det får inte förekomma så kallad toppning i verksamheterna för barn upp till 12 år.

– Och så att man har en fungerande föräldra- och ungdomspolicy som man ger ledarna så att de arbetar utifrån viktiga frågor som att förebygga sexism och rasism, säger Jan Juhlin.