Skottlossningarna i Göteborg kostar polisen miljoner

2:38 min

På två månader har polisens speciella insats för alla skottlossningar i staden kostat drygt 17,3 miljoner kronor. Det handlar till största delen om kostnader för ordinarie arbetstid, men också om övertid och resor.

– Ja, säkerhet kostar pengar och det här är en av de högst prioriterade insatserna som den här polismyndigheterna bedriver. Ställt inför vår totala budget på nästan tre miljarder kronor är det hanterbara siffror, även om det är mycket pengar, säger operative chefen vid polisen i Västra Götaland, Erik Nord.

Den totala kostnaden sedan polisen i Göteborg klassade skottlossningarna som en så kallad ”särskild händelse” i början av september är alltså 17,3 miljoner kronor. Till största delen handlar det om kostnader för ordinarie arbetstid, men som i vanliga fall hade kunnat läggas på annan verksamhet. Närmare fyra miljoner är extrakostander, som till exempel övertid och resor.

– Det finns vissa insatser som vi har fått dra ner på. Vi har omprioriterat personal när det gäller dörrknackningar och annat och där vet jag att bland annat både trafikpoliser och ryttare är ute och knackar dörr för att lösa de här brotten och då blir ju deras ordinarie verksamhet drabbad.

Under den här tiden har polisen bland annat beslagtagit 16 vapen och tre kilo narkotika. 18 personer har häktats misstänka för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott. Två åtal för vapenbrott har väckts, varav en har dömts.

– Det är den kamerala redovisningen när vi räknar upp vad vi fått för resultat. Vi kanske har förhindrat några mord också och då ställs nog den balansräkningen lite över ända. Frågan är ju egentligen skulle vi kunna avstått från att göra de här insatserna och svaret för mig och polisledningen är, nej, det kan vi inte. Vi måste försöka förhindra det som kanske är dödligt våld, säger Erik Nord.

Vid en av återvinningsstationerna i Biskopsgården träffar jag Emma, Manuel och Frank. Så här säger de om de känner sig trygga med att polisen är här mer nu än tidigare.

– Ja, det gör jag ju. Jag har inte blivit drabbad på det viset. Visst vi bor här och vi håller oss inne när det är mörkt, säger Emma.

Har du sett mycket av polisens närvaro här?

– Ja, det har jag gjort. De står ju alltid i korsningen här, så varje gång vi passerar, stannar de ju bilar, kollar in och kollar vilka som sitter där och godkänner om man får åka förbi, fortsätter Emma.

– Ja, jag känner mig lite tryggare när polisen är hör, säger Manuel, medan Frank inte tycker polisen är så närvarande i området.

– Vi ser inga poliser här, bara när det händer någonting. De åker med bilar gör de ju.

Men ännu har ingen kunnat knytas till det allvarligaste brottet, dubbelmordet i september, då en 17-åring och en 28-åring sköts till döds på öppen gata. Erik Nord, operativ chef, vill trots det inte säga att det går trögt.

– Jag vill inte säga så. Det är ytterst en sak för förundersökningsledaren att uttala sig om, men vi upplever att vi kommer framåt i ärendena ju mer vi utreder, avslutar Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland.