Vanligare med bilderböcker om döden

3:33 min

Att prata om döden med små barn kan kännas skrämmande för många. Barnbibliotekarien Karin Eggert har lagt märke till att böcker med tema döden som riktar sig till barn blir allt vanligare.

Annas mamma har gått bort och nu är Anna ensam med sin pappa. De funderar över var mamma är nu i Annas himmel av Stian Hole.

Det är en av böckerna Karin Eggert lagt märke till i den strida ström av barnböcker hon varje år tar hand om som barnbibliotekarie i Gamlestaden.

– Det har blivit modernt, kan man säga. Jag tror att det kan vara för att vi i dag har en annan syn på bilderböcker. Man pratar mer och mer om att det är barnens första möte med konst. Då tycker man att barn ska ha möjlighet att spegla hela sitt känsloregister i bilderboken och inte bara det här söta som vi gärna vill se barnen som, säger Karin Eggert.

I sitt arbete som barnbibliotekarie har Karin Eggert många gånger mött femåringar som har många frågor om döden.

Hur skildrar man döden allmänt i bilderböcker?

– Ofta är det ju djur som dör. Men i de här fyra böckerna är det väldigt olika sätt att ta sig an ämnet, säger Karin Eggert.

Karin Eggert rekommenderar också Kitty Crowthers bok Lilla döden hälsar på, en humoristisk berättelse om hur döden kan gestalta sig.

I boken Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta av Emma Virke möter vi lille Jon som har en pappa som dött. 

Men bland de fyra böckerna Karin Eggert valt ut har hon en klar favorit. I Större än en dröm av Marit Törnqvist och Jef Aerts har den lille huvudpersonens storasyster dött. Hon dog innan han föddes. Men en natt står hon plötsligt bredvid hans säng och tar med honom ut på en cykeltur mitt i natten.

– Den är en så stor favorit så när jag hade läst den ville jag inte ens öppna andra bilderböcker på flera veckor, säger Karin Eggert.