Chalmers har bäst utbildningskvalitet

0:50 min

Chalmers har högst utbildningskvalitet i landet, det visar de bedömningar av högskoleutbildningar som Universitetskanslersämbetet håller på att sammanställa.

Resultatet så här långt är en klar framgång för Chalmers och man överglänser klart sina närmsta konkurenter, de tekniska högskolorna i Stockholm och i Lund.

– Vi är väldigt glada över den utvärdering som Universitetskanslerämbetet gjort. Den ger oss väldigt goda betyg för kvaliteten på vår grundutbildning. Det blev så bra betyg att vi har beslutat att bjuda hela Chalmers på tårta i morgon, säger Mats Wiberg som är en nöjd prorektor på Chalmers.

Tårtkalas blir det i morgon klockan ett för alla chalmerister, såväl studenter som anställda. Och besökande med för den delen, lovar Mats Wiberg

Mats Wiberg tror att Chalmers goda resultat hänger ihop med en medveten satsning på att alla utbildningsprogram ska ha ett klart mål och leda någonstans.

– Man har framförallt tittat på vad som kommer ut från utbildningsprogrammen. Det handlar om att vi har lyckats leda i bevis att våra studenter når dom läromål som finns.

Granskningen ger Chalmers mycket hög kvalitet på 18 av 50 granskade examina, och endast fyra procent av Chalmers yrkesbildningarna får just nu omdömet "Bristande kvalitet".

Motsvarade underbetyg för andra högskolor och universitet ligger på 30 procent.

Det är en tregradig betygsskala som Universitetskanslerämbetet använder sig av: Mycket hög kvalitet, Hög kvalitet och Bristande kvalitet.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se