SMHI:s varning bra "i det stora hela"

1:20 min

SMHI:s stormvarning i Göteborg i slutet av oktober var ganska bra i sin helhet, visar den utvärdering som SMHI nu har gjort.

Stormen och klass 3-varningen inför den fick stora konsekvenser för många; göteborgare fick sluta jobbet tidigare, verksamheter stängde och tågtrafik ställdes in.

– Just för Göteborg var det ju inte bra för att det blev ju inte så blåsigt, just i Västra Götalands län och inte heller i Göteborg. Men det var ju väldigt nära, vi hade ju klass 3-varning även för Halland och Skåne och där gick ju den varningen in väldigt bra, säger Bengt Lindström metreolog på SMHI.

– Så att i det stora hela upplevde vi den här prognosen som bra, även om den blev misslyckad för Göteborg, men det är ganska vanligt att sådana här oväder de går helt enkelt inte att prognostisera på några mils noggrannhet, utan det blir lite grövre grad än så.

Observationsnätet är ganska glesa särskilt väster om brittiska öarna där detta ovädret kom ifrån, så tätare observationer behövs både i marknivå och i luften för att få säkrare prognoser, men det kommer ta tid.

– Den här osäkerheten är nog något man får leva lång tid framöver med,  säger Bengt Lindström.

Men andra metereologiska institut som danska DMHI hade en träffsäkrare prognos just för Göteborg denna blåsiga fredag.

– De har ju fått kritik från luftfartsmyndigheter och järnväg i Danmark för att de låg alldeles för lågt i sina varningar, de hade för låg intensitet, så att jag har en känsla av att man tycker att gräset är grönare hos grannen.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se