Chock på SAAB Design efter flyttbesked

Delar av den personal som sysslar med framtidsdesign för General Motors hos Saab i Pixbo utanför Göteborg och i Trollhättan flyttas till Rüsselsheim.
- Vi blev tagna på sängen, säger personalen.

Det var i fredags som personalen vid Saabs designavdelning fick chockbeskedet.

- Ingen vare sig från facket eller ledningen har med en bokstav andats nåt om att vår avdelning ska bort, säger två av de anställda till Sveriges Radio i dag.

GM:s chefsdesigner Bryan Nesbitt kom sent i fredags eftermiddag till Trollhättan och gav beskedet samtidigt som de anställda fick erbjudande om att flytta med.

-Vi trodde det skulle vara en allmän information ihop med det stora GM-beskedet som kom, säger de anställda. 
- Vi är chockade.

De anställdas starka reaktioner har gjort att Mr Nesbitt återigen är på väg till trollhättan för ett nytt möte med de anställda.

Totalt i Trollhättan och Göteborg handlar det om närmare 100 personer med de olika konsulterna inräknade.

Det kommer att finnas en liten mindre grupp som exklusivt ska syssla med Saabdesign, en grupp på ett 15-tal personer men var i Sverige den gruppen ska finnas vet ingen.

Presschefen vid Saab, Christer Nilsson, bekräftar att det här är en del i de omstruktureringar som nu planeras men menar att inga beslut är fattade.

Det kan bli följden av att produktionen av nästa generation mellanklassbilar koncentreras till Tyskland.

-De designers som jobbar exklusivt med Saab kommer också att finnas kvar i Sverige, men det kan bli så att en del av dem som i dag arbetar med framtidsdesign för andra varumärken erbjuds att jobba från Rüsselsheim, säger presschef Christer Nilsson på Saab Automobile till TT.

Han understryker att något beslut ännu inte har fattats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".