Specialistutbildade inom byggsektorn tros vara hett eftertraktade nästa år. Foto: Andreas Jennersjö/Sveriges Radio

Fortsatt hög arbetslöshet i väst

Konjunkturen svänger försiktigt
1:53 min

Folk med specialistutbildningar inom byggbranschen kommer vara extra populära på arbetsmarknaden nästa år i Västra Götaland , liksom läkare och specialistsjuksköterskor.

Det framgår av Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för 2014 som presenterades på torsdagen. Men trots en prognos som pekar svagt uppåt tros arbetslösheten i länet vara fortsatt hög nästa år.

En arbetssökande kvinna vi träffar på Arbetsförmedlingen på Järntorget vill vara anonym. Hon säger att det, åtminstone i nuläget, är svårt att få jobb i Göteborg.
– Ja jag tror det. Jag har märkt inom vården att de anställer ganska många unga och många med invandrarbakgrund men ingen får fast tjänst utan alla bara hamnar i kortare vikariat, säger hon.

För ungefär ett år sedan gjorde en svacka i konjunkturen att arbetslösheten i Västra Götalands län steg. Enligt Arbetsförmedlingens analytiker var den främsta orsaken att industrins export sjönk på grund av det dåliga ekonomiska läget i Sydeuropa.

Enligt den nya prognosen ser konjunkturen ut att svänga nästa år i Västra Götaland, och enligt Jens Sandahl, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, ser det ännu lite bättre ut i Storgöteborg.
– Göteborgsregionen är den dynamiska delen av länet. Här finns mycket verksamhet inom tjänstesektorn som handel, café och restauranger. Sen har vi faktiskt en ganska stark industri här också, säger Jens Sandahl.

– Dessutom finns en stor inflyttning vilket skapar ett större behov av tjänster som ger fler arbetstillfällen. Så regionen kommer må lite bättre 2014, säger han.

Bland de yrken som arbetsmarknadsprognosen pekar ut som bristyrken nästa år finns flera specialistutbildningar inom byggsektorn, specialistsjuksköterskor, läkare och kockar. Men trots den försiktigt positiva konjunkturen verkar arbetslösheten, som fortfarande lider sviterna av Sydeuropas ekonomiska svårigheter, att stanna på en historiskt hög nivå också nästa år.

– De som får det fortsatt svårast på arbetsmarknaden är de som saknar genomförd gymnasiekompetens, så ett bra råd till unga är att fullfölja gymnasiestudierna, säger Jens Sandahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".