Marina Johansson. Foto: Sveriges Radio.
Marina-fallet

Exceptionellt mordfall åter i rätten

"Det är bara gott att det blir ett slut på det"
1:19 min

Hovrätten för Västra Sverige återupptog idag åtalet mot den 40-årige man som åklagaren menar har mördat Marina Johansson 2010 i Spekeröd. 

Mannen som tidigare var sambo med Marina, fick bo kvar i väntan på ny bostad, när förhållandet tog slut. Han har tidigare frikänts i tingsrätt och hovrätt, men efter att kroppen hittades beslutade Högsta Domstolen att målet skulle tas om i hovrätten.

Marinas pappa, Lars Rune Johansson är lättad över att rättegången nu är igång:

- Det är bara gott att det blir ett slut på det. Det är det man det förväntar sig.

Tänker du att detta blir den sista processen i det här fallet?

- Ja det får man ju hoppas. Om det ska vara någon ordning och rättvisa så måste det ju bli så.

Den åtalade 40-åringen, var samlad och till synes lugn, när han fördes in i hovrätten iförd handklovar och med häktespersonal vid sin sida. I salen fanns ett stor pressuppbåd och en intresserad allmänhet. Där fanns också Marinas föräldrar och systrar som är målsägande i fallet och åklagaren Urban Svenkvist. Dagen ägnade han åt att beskriva Marinas liv och förklara hur han såg på vad som hände de där dagarna i juli för 3,5 år sen.

- Det är klart det är viktigt att ett mord klaras upp, säger Urban Svenkvist.

Hur ser du på att de anhöriga fått vänta så länge på en avgörande rättegång då?

- Det är olyckligt förstås, de har plågats i åratal.

Vad kommer du yrka på för påföljd vid en följande dom?

- Det vill jag inte uttala mig om.

Fallet är exceptionellt, den som frikänts från en anklagelse kan bara i undantagsfall åtalas igen för samma brott. Men sedan organisationen Missing People i en uppmärksammad aktion hittade Marinas kvarlevor begärde åklagaren resning och i november gav en oenig Högsta Domstol
klartecken för ny rättegång och häktade samtidigt den misstänkte mannen.

Men mannens försvarsadvokat Michael Hansson menar inte att det finns så mycket ny bevisning i fallet:

- Den skillnad som tillkommit är att Marina Johanssons kvarlever återfunnits, men det ändrar inte bevisläget när det gäller skuldfrågan. Min bedömning är att det inte finns en hållbar bevisning och då ska åtalet ogillas.

Vad menar din klient kan ha hänt Marina?

- Han har ingen vetskap om det. Han förnekar brott och har i övrigt ingen vetskap om var som hänt Marina. Han vet inte säkert säger han, och då väljer han att inte spekulera, säger Michael Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".