Många tar vita veckor efter julfesterna

1:33 min

Januari är den månad på året då vi köper minst öl, vin och sprit. Många tar sig en vit månad efter jul och nyår. Det syns på alkoholförsäljningen som i januari går ner med 15-20 procent jämfört med en vanlig månad.

--Det har vär varit mycket fester och folk vill väl återhämta sig innan resten av  året kommer igång, säger en ung man. Han tror att det oftast handlar om en vit månad. Folk försöker men klarar inte av längre tider utan alkohol, tror han.

– Man vill starta ett nytt liv i januari - få en ny start, tror en kvinna . Man vill vara  sund, en så tillägger hon skrattande: men så i februari kommer man på att det ändå inte fungerar.

Är du en av de där 15-20 procenten?

--Ja det är jag, säger annan man. Det känns som ett nytt år med nya tag.

Hur resonerar du - är det hälsan eller ekonomin som talar?

– Det är väl hälsan framför allt.

Hur tror du hälsan påverkas av en vit månad?

– Säkert till det bättre.

Ja, det är inte fel att ta en vit månad så kroppen får vila, men vill man nå en riktigt hälsofrämjande effekt, så gäller det att man fortsätter att dricka mindre efter januari också. Det säger socionomen Magnus Johansson . Han jobbar på en mottagning för alkohol och hälsa i Stockholm och är ansvarig för självhjälpssidan Alkoholhjälpen.se.

För att dricka mycket i december, ta ett uppehåll i januari och sen börja dricka igen, det ger inga hälsoeffekter på sikt, säger han.

Under sommarsemestern och kring julhelgen ser Systembolaget att fler köper alkohol under veckan, och inte bara till helgen, som annars.

Men nu i januari minskar alltså försäljningen drastiskt. Och det kanske inte bara handlar om nyårslöften om bättre hälsa

--Kanske dåligt med pengar.

– Folk har inte råd med alkohol just nu, det är årets fattigaste månad, tror en man.

--De har inga pengar kvar, gissar en dam, som själv inte köper så mycket alkohol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista