Carina Wikström. Foto: Åsa Dahlberg

Korttidsboende i Flatås anmäls för vanvård

1:47 min

En äldre kvinna gick bort efter att ha blivit uttorkad på korttidsboendet på Flatås gård i Göteborg. Dottern, Carina Wikström från Sätila, har nu anmält boendet till inspektionen för vård och omsorg. 

– Hon var uttorkad, hade inga krafter. Organen hade tagit stryk alltså, säger Carina Wikström

Efter en stroke flyttade Carinas mamma Ebba till korttidsboendet Flatås Gård i Göteborg i väntan på en lämpligare bostad. Stroken hade medfört att hon hade svårt att gå och behövde hjälp med att äta, duscha och gå på toaletten. Men efter bara några veckor på Flatås gård var hon så svag att hon blev sängliggande.

– De ringde mig runt midsommar och sa att hon inte kunde äta för att hon hade sår i munnen. Jag frågade varför och då sa de att de inte visste riktigt men att de trodde att det kunde bero på att hon hade svamp i munnen. Det får man ju gärna när man är äldre och inte kan svälja riktigt.

Tablettrester i halsen
Carina säger att mamman efter fem veckor på Flatås gård hade gått ner uppskattningsvis 25 kilo. Och när mamman sedan flyttade till ett mer permanent boende bad Carina en läkare att undersöka hennes hals.

– Då ringde han mig och sa att han tagit upp lite ur halsen på henne. ”Vad var det då?” frågade jag och då sa han att det var gamla tablettrester och matrester som suttit i halsen på henne. Då hade de på Flatås gård gett henne hela tabletter som legat och smält i mun och som orsakat de här såren som de ringde om på midsommar.

Boendet vill inte kommentera
Carina Wikström har anmält boendet till inspektionen för vård och omsorg, IVO. På Flatås gård vill man inte kommentera ärendet utan avvaktar utredningen från IVO. De uppger dock att de hela tabletter som Ebba fick, inte fick krossas och att de därför plockade bort dem från medicinlistan när Ebba hade svårt att svälja.
När Ebba senare lades in på Sahlgrenska för att få en peg, en knapp på magen som man matar igenom, fick Carina beskedet att det var för sent.

-- Läkaren ringde till mig på fredagen, alltså dagen efter att hon lades in och ville att jag skulle komma dit men jag hade ingen möjlighet. Då sa han att vi får ta det på telefon, och sa ”vi kan inte göra nånting åt din mamma, för alla organ är utslagna och hon är uttorkad.”

-- Då frågade jag ”kommer mamma att dö?”. ”Ja”, sa han, ”högst en vecka”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista