Elektriker lagar belysning på Västerleden. Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio

Belysningen på flera trafikleder är sönder

1:50 min

Belysningen på flera trafikleder i Göteborg har under senare tid varit sönder. På två av de större lederna har bara enstaka lampor lyst. Väntan på att det skall bli bättre kan bli lång för bilisterna.

Bilisten Karl Marks har reagerat på mörkret längs Dag Hammarsköldsleden och kontaktade P4 Göteborg.

Det är riktigt mörkt på sina håll i stan, och det är nog inte bara Karl som reagerat och undrat varför inget görs. Även på flera gator i Högsbo industriområde och på Flatåsmotet är det problem med belysningen.

Ingemar Johansson är belysningsansvarig på trafikkontoret på göteborgs kommun och menar att problemen på Dag Hammarsköldsleden är ett bekymmer.

- Belysningen på Dag Hammarsköldsleden börjar bli gammal och till slut börjar saker och ting ge sig. Problemen är kabelbrott uppe i linorna. - Det bästa hade varit om vi hade möjlighet att bygga om allting, men då pratar vi om många miljoner kronor och de pengarna har vi inte idag, säger Ingemar johansson.

Om göteborgs kommun inte har råd att hålla efter belysningen på sina vägar och trafikleder så verkar det som om det statliga trafikverket har desto mer pengar.

För på Söder/Västerleden mellan Gnistängstunneln och Mölndal som trafikverket har ansvar för kommer man nu att investera många miljoner kronor för att byta ut de gamla -70 talslamporna till ny LED- belysning som kommer att stå klar till sommaren.

Bytet är nödvändigt då ständiga reparationer måste göras. Många lampor saknar nu ström och elektrikern Anders Persson försöker hitta felen. - Jag skalar upp ledningen för att kunna se. Det är en mus som varit här och gnagt på ledningen, säger Anders som arbetar med att få igång belysningen på Västerleden.

                                                                 Peo Wenander

                                                                peo.wenander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista