Cigaretterna gav inte KOL men däremot lungcancer. Foto: Hasse Holmqvist/Scanpix
#vadkostarvården

Susannes mamma fick hostmedicin mot cancer

1:37 min

Vi har aldrig förr lagt så mycket pengar på sjukvård eller haft så många läkare i Sverige som nu. Ändå kommer allt fler larm om utmattad personal, överbeläggningar, kaos på akuten, felaktiga diagnoser och ödesdigra misstag.

I en serie inslag i P4-s västsvenska kanaler ska vi uppmärksamma vården i vår region.

På vårdcentralerna har de tillfälliga stafettläkarna ökat, något som Susanne Andersson har dåliga erfarenheter av. Hennes mamma blev sjuk i lungcancer, men fick fel diagnos på sin vårdcentral:

--Vi hade ju uppmanat henne: gå till vårdcentralen, gå till vårdcentralen, och hon har ju faktiskt varit där. Men de har inte brytt sig. Det sista besöket när hon var där fick hon Pronaxen och Mollipect utskrivet, och det är ju hostmedicin och antiinflammatoriskt, säger Susanne Andersson.

Susannes mamma Ingrid gick till sin vårdcentral i Uddevalla, i mars när hon började få svårt att andas och hostade blod. Doktorn ställde diagnosen KOL,( Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom) och utredde aldrig möjligheten med lungcancer, inte ens vid det sista besöket i oktober när hon var riktigt sjuk.

– Hade man i mars gjort det man skulle och skickat henne på röntgen så hade man kunnat se det ...hon har haft olika läkare hela tiden, som inte har någon koppling till varandra. Man bara lämnar det helt enkelt, Och skiter i det. Så känns det ju för oss.

Susannes mamma dog i lungcancer den första december. 

Just den här vårdcentralen är privat, men fenomenet med stafettläkare och  hyrläkare är vanligt också på regionens egna vårdcentraler.  Och det ökar.

2012 hyrde primärvården in personal från bemanningsföretag för drygt 200 miljoner, 2013 landar notan på bortåt 242 miljoner. Men Marie- Louise Gefvert , som är chef för Närhälsan i Västra Götaland, säger att det framför allt handlar om kvaliten på vården:

--Det här är inte ett ekonomiskt problem det är ett kvalitetsproblem.

Blir det sämre vård med hyrläkare?

--Ja eftersom det faller sig ganska naturligt, till skillnad från en doktor som möter dig eller mig som patienter, då skapar man ju en relation, till skillnad från den som bara jobbar en vecka. Så det är klart att det är kvalitetsbrister, konstaterar Marie-Louise Gefvert.

Diskutera och läs mer i sociala medier - använd hashtaggen #vadkostarvården

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista