Koreograferna och dansarna Lea Martini och Anne-Mareike Hess. Foto: Daniela Bergek/SR

Medeltida danssjuka i Göteborg

1:52 min

Hur kan man få rörelse och dans till något smittsamt, och överskrida gränser och normer med konst? Det undersöker den konstnärsdrivna scenen Skogen i Göteborg tillsammans med koreograferna och dansarna Lea Martini och Anne-Mareike Hess. Inspirationen till temat kommer från en medeltidsepidemi kallad danspesten.

Danspesten var ett socialt fenomen i Europa under medeltiden. Det kunde samla hundratals personer samtidigt, som tillsammans dansade okontrollerat med bisarra rörelser, skrik och hallucinationer. Man vet inte vad som orsakade dansandet, som ibland kunde hålla på under flera veckor, tills människor föll ihop av utmattning eller rent av dog.'

– Hur kan konst fysiskt påverka människor så grundläggande och direkt? frågar sig Lea Martini.

Inspirerade av danspesten utforskar Lea Martini, koreograf och dansare från Tyskland, tillsammans med Anne-Marieke Hess, hur konst i olika former kan påverka människor fysiskt, ungefär som en smittsam sjukdom.

Under namnet Dancing Plague samarbetar de med den konstnärsdrivna scenen Skogen på Masthuggsterrassen i Göteborg. Tillsammans med inbjudna musiker, dansare och konstnärer från tre olika länder undersöker man hur rörelse och dans kan överskrida normer.

Dancing Plague framförs i form av bland annat dansföreställningar och workshops, berättar Skogens producent Anders T Carlsson.

– Allt kommer att sluta med en jättestor dansfest där alla bjuds in och tar över scenen.

Är det här ett försök att återskapa "danspesten"?

– Det kanske man skulle kunna säga. I alla fall att vara en plats där man kan utforska något nytt, säger Anders T Carlsson.

Musiken i inslaget gjordes av Tian Rotteveel som medverkar i Dancing Plague. Dancing Plague har premiär 11/1 på Skogen, Masthuggsterrassen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista