Foto: Johan Nilsson/TT

Inte brottsligt med Youtube-klipp från skola

1:20 min

Det var inte brottsligt av den förälder som publicerade en ljudupptagning på Youtube från en lektionsal på Gustav Adolfsskolan i Alingsås förra året. Det slår åklagarmyndigheten nu fast.

Men resultatet av publiceringen där det tydligt hörs hur elever använder sina mobiler och datorer under lektionen har nu fått igång en debatt om studiemiljön i Alingsås skolor.

– Vi har ju nu lyft frågan om användandet av datorer och mobiltelefoner och hur det påverkar studiemiljön, det gör vi på alla skolor, säger Cecilia Knutsson, chef för barn och ungdomsförvaltningen i Alingsås.

Det här händer först efter att en förälder slår larm. Hur ser du på det?

– Verksamheten i skolan förändras hela tiden och det är många olika frågor som vi ska hantera. Att vi ständigt har en dialog och att det är verksamhetsutveckling utifrån synpunkter från föräldrar och andra, det är ju så normal verksamhetsutveckling ser ut för oss.

Kommer det fortsättningsvis vara tillåtet att ha mobiltelefoner med sig i skolorna i Alingsås in på lektioner?

– Ja, jag kan inte säga att det kommer att vara förbjudet att ta med sig mobiltelefoner, men sen handlar det om hur vi hanterar mobiltelefonerna.

Hur gör ni för att gå vidare i den frågan och ta beslut där?

– Eftersom det är varje skola som bestämmer sina egna ordningsregler enligt skollagen så måste man ju bestämma på varje enhet hur man arbetar. Så det vi kan göra är att vi lyfter frågor som vi kan diskutera, men sen ska ju elever och föräldrar också vara delaktiga i framtagning av ordningsregler, säger Cecilia Knutsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista