Foto: Polisen

Spice vanligt bland unga i Göteborg

1:33 min

Sahlgrenska universitetssjukhuset ser allt allvarligare intensivvårdsfall bland ungdomar i Göteborg till följd av spicerökning.

Det blir allt vanligare att de som röker spice söker sjukvård akut. Det visar programmet Kalibers granskning. Syntetisk cannabis, eller spice som det ofta kallas, är en drog som ofta säljs lagligt på internet. 

16-åriga Elin, som egentligen heter någonting annat, bor i Göteborgsområdet. Hon berättar att effekterna av att röka spice till sist blev så jobbiga att hon slutade.
– Jag fick ont i hjärtat. Jag fick ryckningar i hela kroppen, tix och sånt. Och det slutade inte förrän ett halvår efter det att jag slutade, säger Elin.

Giftinformationscentralen kontaktas när någon varit i behov av sjukvård på grund av en förgiftning. På senare år har de sett allt fler fall där nätdrogen spice varit orsaken. Under 2013 registrerades 236 fall. Det kan jämföras med 96 fall under 2012. I de allra flest fall är det sjukvårdspersonal som kontaktat Giftinformationscentralen.

Spice kommer inte från indisk hampa som vanlig cannabis gör. Utan tillverkas på kemisk väg i laboratorier. Det finns över hundra olika sorters spice, och endast ett 30-tal är olagliga i Sverige.

När social resursförvaltning i Göteborg förra året frågade elever i årskurs 9 och gymnasiet år två, ifall de testat narkotika, så var det 21 procent som sa att det gjort det. Av de som använt narkotika var det nästan hälften som uppgav att de testat spice. Vilket gör det till den vanligaste drogen bland eleverna i Göteborg, efter vanlig cannabis.

Överläkare Kai Knudsen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ser att allt fler och allt allvarligare fall, efter att unga rökt spice.

– Vi har inte haft IVA fall, alltså intensivvårdsfall till följd av spice förut. Det var först 2013. Och det är så klart oroväckande.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista