#vadkostarvården

Svårt minska beroendet av stafettläkare

1:31 min

Fastän Västra Götalandsregionen vill minska antalet stafettläkare på vårdcentralerna så finns de kvar - och blir fler. Det råder fortfarande stor brist på allmänläkare.

P4 granskar vården! Vad har du för erfarenhet av stafettläkare? Kommentera den här artikeln!

Anna Norlander har kroniska besvär och hon skulle hellre flytta efter sin läkare än att utsättas för risken att möta stafettläkare.

--Jag tycker det är fruktansvärt, säger Anna Norlander.
Jag skulle aldrig acceptera att jag inte fick träffa samma läkare som jag har träffat tidigare - som känner mig och kan min historia. Nej, det finns inte!

Men det är inte lätt att få tag på fasta läkare, konstaterar chefen för Närhälsan i regionen Marie-Louise Gefvert.

– Det är en utmaning. Vi har idag kanske 80 vakanta tjänster inom Närhälsan i Västra Götalandsregionen. Det tar lite rufft fem och ett halvt år att utbilda en specialist i allmänmedicin - det är det läkarna på vårdcentralerna ska vara.

Men det kommer bli bättre, då intresset för allmänmedicin har ökat och det finns många läkare som nu specialiserar sig.

En rundringning till de fem primärvårdcheferna i P4 Göteborgs sändningsområde visar att det finns stafettläkare på de flesta vårdcentraler i de tolv kommunerna. Men det går av konkurrensskäl inte att få ut statistik.

Klart är att de har lättare att rekytera läkare, än vad de mindre orter har. 

Ändå tappade man många läkare vid vårdvalet 2009, när många privata vårdcentraler öppnades och ibland lockade med fantasilöner.

Så blev Stenungsund nästan av med alla sina läkare och fick börja om och leta läkare och utbilda dem. Och Närhälsan i Alingsås måste exempelvis täcka upp för en privat vårdcentral som lades ner i somras, då den inte var lönsam nog.

--Genom att vi har en sådan brist på allmänläkare så försöker vi vårda de egna läkare vi har. Vi har upphandlat jourer och beredskaper nattetid - då har vi alltså stafettläkare, säger Marie-Louise Gefvert.

--Vi vill därigenom säkra kontinuiteten dagtid så långt det är möjligt.

Diskutera och läs mer i sociala medier - använd hashtaggen #vadkostarvården

Epp Anderson
epp. anderson@sverigesradio.se