Elisabeth Flygare och Martin Håland på Vårdförbundet tror fler stannar om de får högre lön. Foto: Epp Anderson/Sveriges radio
#vadkostarvården

Allt svårare behålla sköterskor på Sahlgrenska

1:44 min

Medan Sahlgrenska universitetssjukhuset lyckats få ner kostnaden för stafettläkare så har summan för inhyrda sköterskor fyrfaldigats på tre år. Det är talande siffror för bristen på egna sjuksköterskor.

2011 kostade hyrläkare SU 75 miljoner kronor - i oktober i fjol var de nere på drygt 17 miljoner kronor - ungefär lika mycket som sköterskorna kostade.

Samordnaren på Vårdförbundet Elisabeth Flygare tror sig veta varför hyrsjuksköterskorna blivit så många fler.

– Lön är nummer ett. Om man inte får den lön man tycker man är värd så går man någon annanstans - kommunerna betalar exempelvis bättre, säger Elisabeth Flygare.

– Då måste man plocka in bemanningsföretag för att kunna upprätthålla en säker vård.

Ligger sjuksköterskelevernas krav på en ingånglön på 24 000 kronor i månaden också bakom?

--Jag tror att det är en stor och en starkt bidragande orsak till det hela.

Sjukhusen i regionen erbjöd i somras 21 800 kronor i månaden till nyutexaminerade sjuksköterskor.

Det har exempelvis saknats akut- och medinsköterskor , sjuksköterskor inom vården av för tidigt födda och på ortopeden.

Vårdförbundets Martin Håland är övertygad om att även arbetsmiljön orsakat missnöje.

– Det handlar om återgång till tjänstgöring varannan helg , arbetstrycket som finns ute och behovet av att behöva ta ett extrapass. Och så förstås samvetsstressen : jag skulle behöva ta hand om patienten på ett bättre sätt, men jag har inte tid för det, konstaterar Martin Håland.

Hur påverkar det dem som arbetar på vårdavdelningen när man tar in sköterskor från bemanningsföretag?

– Vad skönt, det kommer fler händer, säger Elisabeth Flygare. Men samtidigt känns det ganska olustigt att man tjänar mycket mindre än den som kommer in och "räddar hela verksamheten". Dessutom får man ta mycket tid för att introducera.

--Visst, det är kompetenta personer som kommer in . Det är inte det det handlar om utan känslan man bär att om vi sjuksköterskor hade haft ett högre löneläge så hade det kanske varit fler som hade velat jobba kvar eller velat komma. Så hade det inte varit lika illa, tror Elisabeth Flygare.

Josefine Thimberg pluggar till sjuksköterska. För henne skulle det kunna bli en förlustaffär om hon väljer fel arbetsgivare.

– Jag skulle få samma lön som jag har idag som undersköterska som sjuksköterska i landstinget (regionen) . Då har jag tre års studielön att betala tillbaka också.

Så du är inte alls sugen på att arbeta på sjukhus?

– Nej, inte alls. Det är inte värt det för de pengarna, anser sköterskestudenten Josefine Thimberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista