1 av 3
Actionhallen för skejt och BMX i KF:s gamla lager vid Backaplan är en av de tillfälliga lösningar som skapats för Lundbys ökande antal unga. Foto: Roger Blomqvist / Sveriges Radio
2 av 3
Actionhallen för skejt och BMX i KF:s gamla lager vid Backaplan är en av de tillfälliga lösningar som skapat för Lundbys ökande antal unga. Foto: Roger Blomqvist / Sveriges Radio
3 av 3
Elija är en av dem som brukar gå till fritidsgården Chillzone i Lundby. Foto: Roger Blomqvist

Lundby växer snabbast i Sverige

1:47 min

Befolkningsökningen i Lundby på Hisingen var förra året runt fem procent, visar preliminära siffror. Ingen annan kommun i landet växer så snabbt. 

Det innebär ett hårt tryck på förskola och skola och det behövs också fritidsaktiviteter åt alla unga. Kommunen stöder därför tillfälliga lösningar. En lösning är en actionhall för skejt och BMX i KF:s gamla lager vid Backaplan. Dit tar sig 10-åriga Lewis Nyberg minst en gång i veckan.

- Förut gjorde jag nästan ingenting, typ, kanske cyklade hemma istället, säger han tar en paus på KFUM:s nya mötesplats för ungdomar.

Elija har sökt sig till nya fritidsgården Chillzone i gamla Lundby gymnasium. Han visar runt P4 Göteborg, nöjd med alla möjligheter till musik- och spel-aktiviteter i lokalerna.

- Det är bra att ha nåt att göra, säger Elija, som tror att fler ska komma när den nya fritidsgården blir mer känd.

Det finns inga exakta siffror än, men prognoser talar om uppemot 700 nyfödda förra året i Lundby (upp till ett år gamla). Gunilla Westerberg är sektionschef för utbildning i Lundby och menar att förskolan klarar trycket.

- Vi har full behovstäckning, vi har byggt så det knakar. Men vi kan inte stanna upp för det, säger hon.

Gunilla Westerberg ser större problem med grundskolan, som ökar med 200 elever varje år. Det planeras fyra nya grundskolor i centrala älvstaden på Hisings-sidan, men skolbyggen tar tid.

- Nu är vi väldigt trångbodda, vi tittar på alla befintliga byggnader runt omkring, säger Gunilla Westerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista