Ordföranden för Göteborgs läkarförening Eva Engström med rapporten "Ur led är tiden " i handen. Foto: Epp Anderson/Sveriges radio
#vadkostarvården

Läkare knäar under all administration

1:38 min

Många läkare måste nästan ägna sig mer åt pappersarbete än åt sina patienter. Missnöjet och frustrationen bland läkare i Västra Götaland över ökad administration är stort i hela regionen.

Vad tänker du om att läkare gör så mycket pappersarbete? Kommentera den här artikeln!

En undersökning i regionen visar att om läkarna där kunde dra ner på tiden för administration med endast fem procent så skulle 200 nya läkartjänster frigöras!

--Över huvud taget så finns det någon revolt eller utmattningsläge kring hur mycket tid all administration tar, säger Bengt- Arne Andersson som är verksamhetschef vid vuxenpsyk i Borås. Allt runtomkring som äter upp den direkta patienttiden.

– Återerövra makten över tiden för patienterna, utropar Andersson.

Sverige är ett av de länder inom OECD som har flest antal läkare per tusen invånare. Samtidigt ligger Sverige i botten när man tittar på hur mycket läkarna ägnar sig åt patienter. Detta visar en skriften  "Ur led är tiden" från Myndigheten för vårdanalys.

Rapporten " En analys avtidsanvändningen " från Sahlgrenska unviersitetssjukhuset den 27 maj 2013 pekar på att om alla läkare tog bort fem procent av sin arbertstid där man sysslar med administration så skulle det motsvara 118 heltidstjänster på SU - omkring 200 i regionen.

Fakta från rapporten som Vårdanalys gjort:

Sverige har många läkare per 1000 invånare. Sverige hamnar på plats 3 av 21 länder och antalet läkarbesök per invånare och år är få - plats 24 av 25 länder.

Sverige utmärker sig som ett av de länder som har sämst resultat när det gäller upplevelsen av hur mycket tid patienter och läkare har tillsammans.

– Det är oerhört frustrerande att inte hinna arbeta med patienterna som vi vill och är utbildade att arbeta med, säger neonatologen Eva Engström som är ordförande i Göteborgs läkarförening.

– Det vore väldigt behändigt om jag dikterade och någon annan skrev in det jag dikterade i journalen, tycker hon.

Men det har du väl läkarsekreterare till?

– Ja, men vi har inte så många läkarsekreterare. De är de som är en bristvara bland många andra personalkategorier, konstaterar Engström.

Hon säger att det tar mycket längre tid om hon ska skriva i journalen. Tid hon kunnat äga åt patienterna istället.

"En analys avtidsanvändningen " konstaterar att ett hundratal läkartjänster på SU ägnar sig åt sådant som någon annan yrkeskategori skulle kunna göra.

Så det är kanske inte underligt att det finns en frustration hos läkarna.

– Framför allt gäller det våra IT-system som i många stycken är undermåliga,  konstaterar Lars Rydberg som är verksamhetschef vid kirurgen på Skaraborgs sjukhus.

--Systemen är inte på något sätt intuitiva , de kommunicerar inte med varandra. Det tar dessutom lång tid att logga in och aktivera dem - det stjäl väldigt mycket tid!

Diskutera och läs mer i sociala medier - använd hashtaggen #vadkostarvården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista