Turerna har varit många runt Pennygången i Högsbohöjd. Foto: Louise Jacobson/Sveriges Radio

Göteborgs kommun öppnar för nya hus vid Pennygången

1:31 min

Stena fastigheter kan nu få bygga helt nya fastigheter runt omstridda Pennygången i Högsbohöjd. Byggnadsnämnden har bestämt att en ny detaljplan ska tas fram.

Politikernas tanke är att den omstridda renoveringen av Pennygången ska kunna avlastas ekonomiskt genom att Stena fastigheter får möjlighet att bygga helt nya bostäder i omgivningen.

Detta kan innebära att bara en del av de nuvarande hyresgästerna på Pennygången får väsentligt högre hyror efter renovering.
Totalt finns det över 700 hyreslägenheter på Pennygången.

Men Mattias Axelsson i Nätverket för Pennygångens framtid menar att det som man tog strid mot för två år sedan fortfarande gäller.
Oavsett politikernas nya detaljplan.

--Risken är fortfarande den att Pennygången omvandlas till ett bostadsområde där det i en trappuppgång bor fattiga männskor och i en annan betydligt rikare. Då bygger man in en social segreationen i bostadsområdet.

--Det är absolut inte den framtid för Pennygången som vi vill se, menar Mattias Axelsson

Han och organisationen är positiv till möjligheten att bygga nytt runt Pennygången. Men vad gäller nuvarande hus vill de fortfarande ha en varsam renovering som gör att hyrorna inte rakar i höjden.

--Alla ska kunna bo kvar, säger Mattias Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista