Ett helt nytt X 2000-tåg susar fram 1993. 20 år senare är det dags för en upprustning. Foto Hans T Dahlskog/Scanpix

Konkurrens får SJ att storsatsa

SJ lägger 3,5 miljarder kronor på att rusta upp sina SJ 2000-tåg. Satsningen är ett svar på att konkurrensen hårdnar på den lönsamma sträckan mellan Göteborg och Stockholm.

Meningen med upprustningen är att förbättra komforten för resenärerna på den nu 20 år gamla tågen. Först ska en teknisk uppgradering göras, sedan kommer förändringarna att märkas också inne i vagnarna.

Huvuddelen av ordern att rusta upp totalt 36 tågsätt går till verkstadsföretaget ABB, som säger att en del av produktionen kommer att läggas i Sverige.

Sedan tidigare är det känt att SJ från och med i höst utsätts för hård konkurrens på sträckan Göteborg-Stockholm, företagets mest lönsamma. En svensk aktör och ett företag från Hong Kong kommer båda att införa flera nya avgångar på vardagar.

2016 kommer det första renoverade SJ 2000-tåget att tas i bruk. Satsningen är enligt SJ själva en av det största i företagets historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista