Peter Krahl håller i arbetet med Göteborgs klimatmål där alla invånare kan vara med och tycka. Foto: Tobias Edlund/SR

Göteborgarna ska lägga upp stadens klimatarbete

1:14 min

Från klockan fem idag kan de som vill påverka miljöpolitiken i Göteborg komma till Älvsrummet för att tycka till om förslaget till stans nya klimatprogram. Fram till 2050 ska staden ha minskat utsläppen av växthusgaser med 75 procent.

Man har tagit fram 24 strategier för hur man ska nå de nio klimatmålen vad gäller exempelvis transporter, energi och konsumtion.

Miljöförvaltningens projektledare Peter Krahl vill ha massor med tankar och reaktioner

--Gör vi rätt sak?  Är vi överens om att vi måste jobba mot klimatförändringen och minska våra utsläpp?

Det gäller ju att samlas bakom ett sådant program. Det räcker inte att det bara blir ett papper - det måste förverkligas också, säger Peter Krahl.

Kan du säga något om målen?

--Vi ska inte öka våra flygresor och  vi ska ha fjärrvärme i Göteborg som är oberoende av fossilt bränsle. Vi ska effektivisera våra fastigheter och bostäder.

Finns det någon enskilt viktigare fråga för Göteborgs stad?

– Jag tar den fråga som är svårast och mest intressant - konsumtionen. Då gäller det såväl kommunens som vår enskilda konsumtion. Den är svår att påverka. Det handlar mycket om utbildning och om att överhuvudtaget vara medveten om frågan.

-- Konsumtionen har ökat jättemycket sedan 1970-talet. Jag har sett en rolig kurva som visar att vi inte blivit lyckligare av det. Många tror att vi blir lyckligare av att konsumera och att äga mycket men så är det egentligen inte.

Att utsläppen av växthusgaser i Göteborg ska ha minskat med 75 procent fram till 2050 - det låter jättemycket. Är det ett rimligt mål?

– Det är framförallt ett nödvändigt mål. Tekniken finns och på vissa områden går utvecklingen åt rätt håll. Det behöver bara förstärkas och vi behöver enas. Det är vissa länder och städer och vissa ledare som inte vill vara med men jag tror absolut att det är möjligt. Men det krävs en stor satsning, konstaterar Peter Krahl på miljöförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista