1 av 2
Anne Söderberg är planeringsledare på stadsledningskontoret i Göteborg. Foto: Sophia Nilsson/SR
2 av 2
Förskolan Såggatan 73 är en av troligen väldigt få förskolor som har en ruschkana inomhus. Foto: Sophia Nilsson/SR

Storsatsningen har lättat på trycket på förskolan

1:45 min

Utbyggnaden av Göteborgs förskolor fortsätter, förra året färdigställdes 1602 förskoleplatser. I mitten av februari flyttar barn in på Såggatan 73, en före detta kyrka som byggts om till förskola. Men många tillfälliga paviljonger blir kvar.

Förskolan Såggatan 73 är en av de förskolor som tillkommit i den stora satsning som Göteborg gjort för att minska köerna. Under 2013 har 1600 nya platser tillkommit. Och det ska bli ytterligare 2500 under de närmsta två åren.

Men trots nybyggen och ombyggnationer blir flera av de tillfälliga paviljongerna kvar, en del bygglov kommer förlängas med fem år. Däremot räknar inte stadsledningskontoret med att de omdiskuterade paviljongerna vid till exempel Ekedalsgatan blir kvar. Men på sikt hoppas Anne Söderberg, planeringsledare på Stadsledningskontoret, att man slipper de här tillfälliga lösningarna.

Än så länge har hela de nya platserna kostat drygt en miljard och det kvarstår omkring 300 miljoner av budgeten. Och det verkar som att satsningen gett resultat. I slutet av december hade alla barn som stått i kö erbjudits en plats i förskolan. Och trycket är inte längre lika stort, även om det ser olika ut över stan. Men de nya platserna betyder inte självklart att det är 1600 fler barn som fått en plats, det beror på hur platserna används.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista