Här får bara fast anställda pykiatriker arbeta. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
#vadkostarvården

Tuffare inom psykiatrin sedan hyrläkarna avskaffats

1:44 min

Tänk dig att vara psykiskt sjuk men behöva mötas av olika läkare inom främst öppenvården. Bristen på kontinuitet är inte bra för tillfrisknandet anser cheferna för sjukhusen i Västra Götalandsregionen som satt ner foten mot hyrläkarsystemet.

Så från och med förra året har de enats om att inte längre anlita hyrläkare.

Det har blivit ännu mer ansträngt på många håll men verksamhetschefen för beroenderkliniken på SU , Hugo Wallén,  tycker det är ett modigt beslut som lönar sig i längden.

2010 lade psykiatrin på SU ut cirka 36 miljoner kronor på hyrläkare men nu är summan nästan nere på noll. Den långvariga bristen på psykiatriker och det faktum att bara psykiatriker kan utföra vissa arbetsuppgifter har trissat upp priserna.

En inhyrd psykiatriker kan lyfta 40-70 000 kronor i veckan alltså uppemot 280 000 kronor i  månaden och därtill få 1 500 kronori timmen under jourer. Grundlönen för en fastanställd psykiatriker ligger på 55-70 000 kronor i månaden.

Det har blivit ännu mer ansträngt på många håll men verksamhetschefen för beroenderkliniken på SU , Hugo Wallén,  tycker det är ett modigt beslut som lönar sig i längden.

--Jag är mycket glad att vi har lyckats hålla ihop i Västra Götalandsregionen kring hyrläkarstoppet. Jag har det ganska ansträngt på min klinik här på Sahlgrenska universitetsjukhuset men det finns andra delar i regionen där det har varit jättejobbigt, säger Hugo Wallén. I Skaraborg exempelvis skriver överansträng personal protestbrev.

– Men på totalen har hela regionen vunnit på den här förändringen. Det är jag helt övertygad om. Vi har fler läkare i tjänst idag och vi gör hela vården kostnadseffktivare och bättre, tror jag.

Men hyrläkarstoppet får givetvis vdn för Bemanningsföretagen, Henrik Bäckström, att reagera:

--Det låter närmast som yrkesförbud och någon typ av märklig reglering som jag undrar om den överhuvud taget är laglig. Att man kan införa sådana restriktioner för en yrkesgrupp, säger Bäckström.

--Om man som vårdgivare driver den linjen att kontinuitet alltid och enbart är av godo då måste man handla upp en tjänst som ser ut på det sättet, alternativt organisera på något annat sätt, tycker Henrik Bäckström

Sahlgrenska universitetsjukhuset har lyckats ersätta nästan alla 15 hyrläkare med fasta läkare. Ändå saknar de 6 psykiatriska klinikerna 25 psykiatriker men för första gången på länge så står faktiskt unga läkare på kö för att få vidareutbilda sig till psykiatriker.

– Behandlingsmetoderna inom psykiatrin har för bättrats avsevärt de sista decennierna, säger verksamhetschef Hugo Wallén. Vi har fått bättre psykofarmaka (läkemedel) och vi har fått bättre psykologiska behandlingametoder som till exempel KBT kognitiv beteendeterapi och internetbehandling med chatt.

Så numer vet man mer vad man gör ?

– Ja, det kan man säga. Det är roligare att arbeta i en verksamhet där man känner att det man gör verkligen gör nytta.

Många ST-läkare (läkare som går specialistutbildningen) utbildas nu men det tar minst fem år.

– Vi klarar av att utbilda fler ST-läkare om vi bara kan få ekonomiska resurser från politikerna för att göra det. Så vi har tillräcklig handledningskapacitet och det finns personer som vill, summerar Hugo Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista