Minskat bidrag till hemlöshetscafé

1:26 min

Nu har Café Trappaner i Göteborg som vänder sig till hemlösa och socialt utsatta fått kraftigt minskade bidrag från Göteborgs stad.

På caféet, som ligger på Storgatan, kan besökarna få varm mat, fika, social gemenskap och tillgång till kläder och hygienartiklar.

Mi Andersson, föreståndare för Café Trappaner, menar att verksamheten är mycket viktig för besökarna.
– Vi räddar liv med kläder, mat och värme, säger hon.

Tidigare har Café Trappaner, som drivs i Baptistkyrkans regi, fått närmare 1,3 miljoner kronor från Göteborgs stad per år. Men från och med årsskiftet har den här summan halverats.

Mi Andersson säger att de nu måste stänga klockan nio istället för elva på kvällen, att de inte kan servera lika mycket varm mat längre, och att personal fått sägas upp.

Social resursnämnds ordförande i Göteborg, socialdemokraten Dario Espiga, berättar att det varit uppe som förslag att ta bort hela caféets bidrag.
– Förra året föreslog förvaltningen att vi inte skulle ge något bidrag alls, men vi politiker sa att man inte kan göra så, säger han, sen bad vi förvaltningen att diskutera med caféet vilken målgrupp Trappaner ska rikta sig till.

För det är ett problem, menar Dario Espiga, att caféets målgrupp är så bred. Dit kommer missbrukare, EU-migranter, hemlösa med flera. Vissa av dem har redan bra stöd i andra organisationer, tycker han.

Mi Andersson säger att det vore förträffligt om de kunde ägna sig åt till exempel bara hemlöshet, men att verkligheten inte fungerar så. Det är svårt att skilja grupperna åt.

– Många hemlösa har missbruksproblem, och många hemlösa har psykiska problem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista