Eritreaner i Göteborg vid en tidigare manifestation för Dawit Isaak. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Idag är det 4500 dagar sedan Dawit Isaak spärrades in

1:16 min

I eftermiddag hålls en manifestation i Stockholm för den svensk-eriteanske journalisten Dawit Isaak som idag har suttit fängslad i Eritrea i 4500 dagar sedan gripandet 2001.

Dawit Isaak kom till Sverige som flykting 1987 och bodde då först i Lerum hos Leif Öbrinks familj. 1992 blev Dawit Isaak svensk medborgare.

Leif Öbrink tycker det är fruktansvärt för en människa att tvingas sitta inspärrad så länge utan rättegång och att inte veta vad som ska hända i framtiden. 

– Det är katastrof och det är det för Dawits familj med, för frun och barnen.

Vad är det viktigaste i arbetet för att få honom fri?

– Det är två saker. Det ena är att vi hela tiden har sådana här manifestationer så att folk inte ska glömma bort honom, varken journalister eller andra, säger Leif Öbrink.

– Det andra är att vi måste sprida det mer internationellt och att EU nu har tagit upp frågan både på ministernivå och i parlamentet och att man gör olika aktioner.

– Sedan gör ju svenska UD sina sonderingar, men det är sådant som ingen vet vad de gör, säger han.

När kom den senaste tillförlitliga rapporten om att Dawit Isaak lever?

– För mig kom det i höstas när vår utrikesminister Carl Bildt träffade Eritreas utrikesminister i Bryssel - så tolkar jag det och många med mig.

– Det har vi aldrig haft förut att vi äntligen fått upp det på ministernivå och det finns ingen anledning för dem att träffas om det inte var för Dawits skull. 

– Det tolkar jag som ett säkert tecken på att Dawit Isaak lever, säger Leif Öbrink som är ordförande i stödkommittén Free Dawit Isaak.

Manifestationen i Stockholm hålls på Sergels torg klockan 15 idag lördag.

Peter Stenberg

peter.stenberg@sr.se   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista