Hamnbanan och Lundbyleden - en barriär på Hisingen. Foto:Peter Stenberg/Sveriges Radio

Tunnel för både tåg och bilar planeras genom Ramberget

1:11 min

Det ser nu ut som om både Hamnbanan och Lundbyleden kommer att dras i tunnlar genom Ramberget.

Eftersom statliga Trafikverket planerar och betalar för järnvägstunneln ser Göteborgspolitikerna en möjlighet att även låta Lundbyleden ingå i de tunnelsystem som kommer att dras genom Ramberget, någon gång under 2020-talet.

Både Lundbyleden och Hamnbanan bör ledas i tunnel genom Ramberget, det anser Kjell Björkqvist, folkpartist i Göteborgs byggnadsnämnd.
– Ska man få ihop Norra älvstranden med resten av Hisingen måste barriären Lundbyleden och Hamnbanan bort. Kan vi ordna detta samtidigt så gör vi det.

Även Tina Wallenius, miljöpartist i byggnadsnämnden, ser helst att barriären Lundbyleden försvinner ur stadsbilden i området kring Ramberget.
– Ja, kan vi samordna detta vore det bra, det finns ju just nu god tid att planera detta.

De stora trafiklederna genom Göteborg har länge orsakat huvudbry för politikerna och stadsplanerarna. Man anser att de skär som öppna sår genom bostadsområden och hela stadsdelar. Bit för bit planeras och byggs nu biltunnlar och överdäckningar på olika ställen i stan. Lundbyleden förbi Ramberget är en sådan sträckning som politikerna tittat länge på.

Och när nu Trafikverket planerar att dra Hamnbanan i området genom Ramberget ligger det nära till hands att så att säga hänga på en biltunnel genom berget.

Byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar anser att det kan vara en fördel att bygga tunnlarna samtidigt. Han väntar närmast på att Trafikverket ska bestämma sig för när man ska dra Hamnbanan genom Ramberget.

– Nu är det viktigt att vi får en tidsplan från Trafikverket. Kan vi få den 2017 eller 2018 så kan vi samordna mycket, detta kan spara mycket pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista