Foto: Paul Sancya/AP

Kevin-kampanjen ger tusentals nya stamcellsdonatorer

1:39 min

Kampanjen för att öka antalet donatorer av stamceller i slutet av förra året har gett resultat. Inte sen Tobiasregistret bildades för 20 år sen har man haft så många nyanmälda till registret. 

– Jag vet inte hur jag ska leva om inte min bästa vän finns här. Jag måste göra allt vad jag kan för att han ska överleva. Det kan inte vara helt omöjligt, säger Frida Feldt.

I Tobiasregistret finns 40 000 möjliga stamcellsdonatorer, i världens samlade register finns 22 miljoner. Men ingen som just nu passar Frida Feldts bäste vän Kevin Williams.

För att få in fler donatorer och öka intresset för Tobiasregistret drog hon därför igång en insamling av pengar och ordnade stödgala i november förra året.

– Då såg vi direkt hur det rasade in donatorer. Och det hänger ihop med aktiviteter och kampanjen kring Kevin, säger Rosa Hellström som är internationell koordinator på Tobias-registret.

Förra året fick Tobiasregistret in 6000 nya donatorer, det kan jämföras med ett vanligt år då ökningen brukar vara ca 2000. Och ökningen håller i sig under 2014.

– 2014 har börjat väldigt positivt. Bara efter jul har vi fått in 1000 nya donatorer som vi håller på att administrera nu. Vi har inte sett någon liknande ökning tidigare, inte sen registret bildades, säger Rosa Hellström.

– Sen hoppas man ju förstås att det ska komma Kevin till det.

Karin Feldt säger att kampen för Kevin går vidare.

– Det har hittills inte kommit fram någon donator som är lämplig. Han har fått pröva en ny medicin som vi hoppas kan hindra leukemin så att han kan komma ifråga för en donation till slut om man hittar en passande donator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista