Lars-Börje Björfjäll, VD på Göteborgs spårvägar, åtalas för brott mot fordonsförordningen. Foto: Helena Sällström/P4 Sveriges Radio Göteborg

Oenigt om mätningar i Björfjäll-målet

Åklagaren: Björfjäll ansvariga för skadorna
1:55 min

Frågan om hur tillförlitliga polisens mätningar är stod i fokus när VD:n för Göteborgs Spårvägar Lars Börje Björfjäll idag stod i hovrätten. Han står åtalad för brott mot fordonsförordningen.

Kammaråklagare Lotta Nielsen anser att Lars Börje Björfjäll är ansvarig för att trafikfarliga bussar använts i trafiken:

– När polisen gjorde kontroller upptäckte de över 100 brister, bland annat spruckna vindrutor och dåliga däck. Vi valde att åtala för två brister, defekta klämskydd och oljeläckage, just för att de är så trafikfarliga, säger hon.

Tingsrätten friade VD:n och menade det fanns oklarheter i rapporteringen av bussarnas brister.

I hovrätten idag tog hans försvarsadvokat Göran Thalén fasta på det tvivel som finns i tingsrättens dom: kanske inspekterar inte polisen bussens klämskydd på rätt sätt - och frågan är om det alls handlar om oljeläckage som polisen rapporterat.

– Det handlar enligt Björfälls mening om elva fall där det inte varit oljeläckage och några där det antingen är tveksamt eller inte varit läckage, sa han i dag i rätten.

Lotta Nielsen tror att hovrätten kommer vägledas av en tidigare dom i hovrätten för några år sedan.

– Jag och trafikpolisen är överens om att de här mätmetoderna är korrekta. De brister som är rapporterade är Lars Börje Björfjäll ansvarig för, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".